• Home
  • Over ons
  • Onze Diensten
  • Online boekhouden
  • Contact
  Navigation
 • Als ZZP’er zelf je administratie doen; wel zo voordelig, of toch niet….?

  Als ondernemer/ zzp’er zelf je bedrijfsadministratie doen lijkt een verstandige keuze. Je bespaart op de kosten van een boekhouder en je krijgt op deze manier een goed inzicht bij het resultaat van je eigen onderneming.  Niet onbelangrijk! Echter uit een onafhankelijk onderzoek van Myler (bron Whitfieldd)  blijkt dat ZZP’ers gemiddeld 7 uur per maand besteden aan hun administratie.  Afhankelijk van het uurtarief (gemakshalve uitgaande van €50,- per uur) 'kost' het voeren van je eigen administratie al snel ruim €4000,- op jaarbasis.  Een dergelijk bedrag zul je niet snel bij een administratiekantoor betalen. Daar kun je de volledige administratie al uitbesteden voor veel minder. Simpelweg omdat zij je administratie sneller, effectiever en dus goedkoper kunnen verwerken.

  Nu kun je het voeren van je administratie natuurlijk als privé tijd zien en dus een kosteloze oplossing voor je boekhouding. Echter is het realistischer dit als effectieve werktijd te beschouwen die je ook in andere zaken van je bedrijf zou kunnen steken.  Bijvoorbeeld aan acquisitie, netwerken, of social media. Het genereren van nieuwe klant(en) zal toch een stuk waardevoller zijn voor je bedrijf dan het besparen op de kosten van de boekhouding.

  Daarnaast zijn niet alle ZZP’ers op de hoogte van de fiscale regelingen waar ze misschien wel aanspraak op maken.  Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de kleine ondernemersregeling, de middelingsregeling of de energie-investeringsaftrek.  Dergelijke regelingen kunnen financieel leuk uitpakken, maar dan moet je  wel weten dat ze bestaan, of je er aanspraak op maakt en hoe je ze moet toepassen.

  Bij uitbesteding van je administratie kun je tevens het idee hebben grip op en inzicht in je administratie kwijt te raken en pas bij de oplevering van de jaarrekening beeld te krijgen bij het resultaat.  Dit hoeft echter niet het geval te zijn.  Steeds meer boekhoudpakketten worden ontwikkeld op een online variant (het boekhouden in de cloud) en steeds meer kantoren gaan hier mee werken. Dit betekent dat jij altijd en overal toegang hebt tot je bedrijfsadministratie. Je kunt zelf een boekhoudapp downloaden op je mobiel. Dan heb je altijd al je cijfers bij de hand.

  Bovenstaand verhaal is uiteraard illustratief en ter indicatie. Uurtarieven en uren die je kwijt bent aan de administratie verschillen natuurlijk per ondernemer. Maar maak voor jezelf eens de rekensom en vraag eens een offerte aan. Dan kun je zelf nagaan of het loont om de administratie uit te besteden en je (kostbare) tijd anders te besteden. Ga dan ook bij jezelf na of je op de hoogte bent van de fiscale voordelen die er eventueel voor jou mogelijk zijn. 

  Adecon Finance kan een volledige administratie bijvoorbeeld al verzorgen vanaf  €500,- per jaar. Wij werken met diverse online boekhoudpakketten, waardoor je administratie altijd inzichtelijk is. Een offerte is gratis en geheel vrijblijvend. Wij laten graag zien hoe wij werken; efficiënt, transparant en niet duur.

 • Balans.gif